Hoe ontwikkel je een collectief zonnedak?
Een collectief zonnedak ligt er niet zomaar. Kort samengevat gaat het in zes stappen:
- Een beschikbaar dak vinden, met een eigenaar die ook warmloopt voor een collectieve zonne-installatie.
- Onderzoeken of het dak geschikt is. Is het groot genoeg? Voldoet het aan alle technische eisen? Ook berekenen we of het dak voldoende energie kan opwekken in verhouding tot de kosten die je ervoor moet maken.
- Als het dak beschikbaar én geschikt is, kijken we of een bestaande energiecoöperatie eigenaar wil worden van de nieuwe zonne-installatie. Is dit niet zo, dan gaan we op zoek naar enthousiaste mensen in de buurt die samen een nieuwe energiecoöperatie willen oprichten. Lees meer onder ‘Kan ik zelf een energiecoöperatie starten?’
- Wanneer het dak en de coöperatie een match zijn, vragen we de Subsidie Coöperatieve Energieopwekking (SCE) aan bij de Rijksoverheid. Zo weten we zeker dat het dak voor 15 jaar een minimale opbrengst heeft.
- Volgende stap: deelnemers werven. Voor elk zonnedak zoeken we deelnemers die obligaties willen kopen. Daarmee financieren zij én het dak, én hun wijkgenoten die wel mee willen doen, maar niet het geld hebben om mee te financieren.
- Genoeg geld bijeen? Dan bellen we de installateur. Samen met mensen die bij WijkEnergieWerkt een opleiding volgen tot zonnepaneelinstallateur, gaat deze het zonnedak installeren.